Priroda

Nacionalni parkovi

NP Brijuni skupina je od dva veća i 12 manjih otočića uz zapadnu obalu Istre. Kornati, najgušća otočna skupina na Mediteranu s ukupno tristotinjak otoka, otočića i hridi od njih 152 (89) rastegnutih između Dugog otoka i Žirja, čini jednu posebnu cjelinu tzv. NP. NP Krka prirodni i krški fenomen s čak 7 slapišta, iznimno je bogat endemičnim vrstama. NP Paklenica, koji se sastoji od velike i male Paklenice nalazi se na južnoj strani Velebita najvećeg planinskog masiva u Hrvatskoj. NP Plitvička jezera, najpoznatiji hrvatski nacionalni park, ujedno je i jedino prirodno dobro  na UNESCO-voj listi.

NP Risnjak kraj Delnica šumovit je predio planinskog masiva sjeverno od Rijeke u kojem se  osim obitavališta brojnih divljih vrsta nalazi još i hidrološki spomenik prirode izvor rijeke Kupe. NP Sjeverni Velebit najvredniji je dio vršnog dijela sjevernog Velebita. Smješten jugozapadno od Dubrovnika, NP Mljet obuhvaća zapadni pošumljeni dio otoka Mljeta značajnog po iznimnom bogatstvu sredozemne vegetacije i kulturnoj baštini.Parkovi prirode

PP Učka smješten je na istoimenoj 1400 m visokoj planini na istoku Istre iznad kvarnerske rivijere slično kao i PP Biokovo koje se proteže iznad makarske rivijere. Smješteno između Zadra i Šibenika, kraj mjesta Pakoštane, Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj u čijem se Parku prirode nalazi ornitološki rezervat. PP Velebit kao najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj koje obuhvaća najveći dio velebitskog masiva, ujedno je na UNESCO-vu popisu međunarodnih rezervata biosfere. PP Lastovo grupa je od 44 otočića i hridi koji spadaju u vanjsku skupinu južnodalmatinskih otoka bogatih florom i faunom.Ovo je jedan od ekološki najočuvanijih prostora Europe! Ovo je prostor na kojem se boje sunčanog i uzavrelog Mediterana sretno plemene mirom i svježinom gorja i blagošću zlatnih žitorodnih ravnica Panonije. Zemlja prave božanske inspiracije, o kojoj su nadahnuto pisala i oduševljeno govorila mnoga svjetska pera, rijetki je europski krajolik koji se na tako malom prostoru diči brojkom od čak 8 nacionalnih parkova! 

S Risnjakom, Paklenicom, Plitvičkim jezerima i Sjevernim Velebitom u planinskom te otočjem Kornatima, Mljetom, Brijunima i slapovima Krke u obalnom području, Hrvatska je pravi biser ljepote prirodnog iskona. S dva arboretuma u Trstenom kraj Dubrovnika i Opeci kraj Vinice, mnoštvom povijesnih perivoja i zaštićenih parkova prirode, ova je zemlja istinski zeleni beskraj s čak 4300 biljnih i upravo toliko životinjskih vrsta.