Kultura i baština

Dobro došli u Hrvatsku!

U zemlju čija se bogata kulturna baština ne otkriva samo unutar brojnih muzeja, galerija i crkava koje danas, kao spomenici nulte kategorije, čine nezaobilazno poglavlje UNESCO-ova popisa svjetske baštine, nego naprotiv, upravo ono čarobno mjesto na Mediteranu u kojem se i omanja šetnja pretvara u pravi silazak tisućljetnim stubama bogate i slavne povijesti. Bilo da slijedite preplet bijelih kamenih uličica i kaleta do veselih luka obalnih gradova Istre, Kvarnera i Dalmacije ili se pak uspinjete zelenim serpentinama središnje Hrvatske do bajkovitih utvrda i dvoraca, svaki korak ovdje nosi jedno novo iskustvo. Posebna po tome što se na njenome prostoru plemenito susreću i nadopunjuju čak 4 kulturna kruga - Zapad i Istok, srednjoeuropski i južni mediteranski duh, Hrvatska je zemlja urbane kulture koja broji više gradova nego bilo koji drugi dio Mediterana.

Zanima li vas antika, krenite od velebnih spomenika rimske Pule, preko najvećeg istraženog foruma na istočnoj strani Jadrana u Zadru, pa pristignite do božanstvene Dioklecijanove palače u Splitu. Napredujući kroz vrijeme, od predromanike zadarskog Sv. Donata iz 9. st. ušetajte zatim u svijet romanike čarobnog grada-spomenika Trogira ili otoka Krka i Raba. Nakon poglavlja gotike u Zagrebu, Pazinu ili primjerice Stonu na Pelješcu, otkrijte renesansu Osora na Cresu, šibensku katedralu, otoke Hvar i Korčulu te napokon, neponovljiv i jedinstveni Dubrovnik. Barokni sjaj pronaći ćete u Varaždinu, Bjelovaru i Vukovaru, a baštinu 19. st. u Rijeci, Osijeku i nezaobilaznom Zagrebu.

Ako ste pak zaljubljenik u čari manje eksponiranijih spomenika i jedan od onih što lutajući uživaju u otkrivanju ljepota samozatajnih mjesta koja tako blisko pričaju svoju tisućljetnu povijest, ušećite u svijet stotina srednjovjekovnih crkvica s osebujnim ciklusima fresaka i fascinantnim pleternim reljefima. Od renomiranog srednjovjekovnog filozofa Hermana Dalmatina rodom iz Istre, svjetskog putnika i istraživača Marka Pola, rođenog Korčulanina, hrvatskog Michelangela - minijaturista Julija Klovića, svojedobno najvećeg fizičara, matematičara i astronoma - Dubrovčanina Ruđera Boškovića, pa sve do Nikole Tesle - jednog od najbriljantnijih izumiteljskih umova svijeta rodom iz Like, ovo je prostor koji s ponosom uživa ugled zemlje ne samo velike povijesti već i velikih ljudi.